Pogacha

https://www.youtube.com/watch?v=juApoh8FO4Q

Ingredienser (12 bitar):

7 g torrjäst (ett halvt paket)
1 msk socker
1 dl ljummet vatten

  • 3 dl kallt vatten
    4 msk rapsolja eller smält smör
    8 – 10 dl vetemjöl

Gör så här

Blanda torrjästen och sockret tillsammans med ljummet vatten i en stor bunke. När det är klumpfritt, låt blandningen stå i rumstemperatur i en kvart. Det ska bildas ett lager skum ovanpå

Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop allt till en deg. Känn av med mjölet så tillsätt inte allt på en gång.
Det är tillräckligt när degen inte längre fastnar i bunken.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i 12 delar.

Klä en rund springform i bakplåtspapper.

Rulla de 12 bröd delarna till bollar och placera dem i springformen. Täck därefter formen och låt degen jäsa i 45 minuter.
Bollarna ska jäsa ihop så att de trycker på varandra.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet i mitten av ugnen i 45 minuter ungefär. Brödet ska få en gyllenbrun yta.

När det är färdigt ska det svalna en stund, gärna på ett galler. Sen är det bara att servera det nygräddade brödet! Det är riktigt gott tillsammans med en gryta, röra eller soppa.

Etiketter: